Уряд змінив правила оборонних закупівель і дозволив українському бізнесу працювати з Міноборони з прибутком

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Кабінет міністрів виправив помилку у закупівельних процедурах, яка вимагала від бізнесу працювати з Міністерством оборони без прибутку.

Про це повідомляє Міністерство оборони.

Таким чином український бізнес урівняли в правах з іноземним.

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що вважає «абсурдними та неправомірними» вимоги Держаудитслужби поставити інтереси іноземних виробників вище за українських і позбавити український бізнес права на прибуток.

«У цьому немає логіки, це прямо суперечить інтересам оборони та нормам чинного законодавства», — сказав він.

Водночас, з рішення уряду вилучили норму, на якій наполягало Міноборони, а саме — чітку вказівку, що такий порядок є чинним весь період дії правового режиму воєнного стану, тобто має застосовуватись з 24 лютого 2022 року.

«На жаль, цю позицію не підтримали представники інших відомств у кінцевому рішенні уряду, тому зберігається колізія», — повідомили у Міноборони.

  • У червні 2023 року стало відомо, що українські підприємства, які постачали товари для Міноборони та інших державних замовників, стали жертвами бюрократичної пастки. Ухвалена на початку великої війни постанова уряду забороняла бізнесу, що виконує держзамовлення, закладати у свої калькуляції прибуток.
  • Після року торгів Державна аудиторська служба звинуватила бізнес у завданні державі збитків на 2,5 млрд грн. У Міноборони заявили, що ситуація загрожує стабільним постачанням для ЗСУ, а підприємці – що це ставить їх на межу виживання.