Телескоп «Джеймс Вебб» відзначає рік роботи та показує народження сонцеподібних зірок

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Рік тому космічний телескоп NASA імені Джеймса Вебба почав свою роботу. На честь цього він демонструє зображення народження сонцеподібних зірок у сузірʼї Змієносця.

Про це пише NASA.

Найближча до Землі область активного зореутворення віддалена на 390 світлових років, але «Джеймс Вебб» — найпотужніша орбітальна обсерваторія світу — зміг побачити її у високій якості.

«Лише за один рік космічний телескоп імені Джеймса Вебба змінив уявлення людства про космос, вдивляючись у хмари пилу та вперше побачивши світло з далеких куточків Всесвіту», — написали в космічному агентстві.

На новому зображенні від «Джеймса Вебба» видно майже 50 молодих зірок, масою як наше Сонце або менших за нього. Деякі з них мають характерні тіні навколозоряних дисків — це ознака того, що навколо них можуть утворитися планети.

NASA / ESA / CSA / STScI / Klaus Pontoppidan (STScI)

З нагоди дня народження телескопа президент США Джо Байден опублікував твіт зі словами: «Рік тому NASA опублікувало зображення космічного телескопа імені Джеймса Вебба, яке нагадало нам, що Америка може зробити великі речі».

Місія «Джеймса Вебба» розрахована на 20 років. Телескоп бачить космос в інфрачервоному спектрі, що дозволяє йому заглянути на початок часів Всесвіту.