Прем’єр Нідерландів Марк Рютте оголосив про відставку через розбіжності в коаліції

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте через розбіжності в коаліції оголосив про відставку. Разом з ним у відставку йде весь уряд.

Коаліція на чолі з Рютте не зуміла домовитися щодо реформи права на отримання притулку в країні. Останні місяці вона вела переговори про скорочення потоку біженців, які прибувають до королівства.

Обговорення виявили ідеологічні розбіжності в коаліції між двома партіями, які не підтримують жорстке обмеження міграції — «Демократи 66» і «Християнський союз», і двома, що виступають за жорсткі заходи — консервативною Народною партією за свободу і демократію та партією «Християнсько-демократичний заклик».

Також глава уряду оголосив, що розгляне можливість відставки з посади лідера партії VVD, яка була провідною в коаліції та яку він очолює з 2006 року.

Рютте очолював чотири уряди в Нідерландах, останній проіснував із січня 2022 року, тобто півтора року. Дострокові вибори планують провести восени.

Згодом президент України Володимир Зеленський провів розмову із Рютте, висловивши йому підтримку в «непростий політичний момент».

Вони обговорили оборонну співпрацю, підготовку до Глобального саміту миру, терміни початку навчальної місії для українських пілотів на F-16 та скоординували позиції напередодні Вільнюського саміту НАТО.