FT: Швейцарія вперше розслідує, чи обходить нафтотрейдер Paramount санкції проти росії

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Швейцарія почала розслідування щодо того, чи не обходить женевський нафтотрейдер Paramount Energy & Commodities DMCC санкції проти росії за допомогою своєї закордонної дочірньої компанії.

Про це пише Financial Times, зауважуючи, що це одне з перших відомих розслідувань європейського органу про дотримання санкцій Заходу щодо російської нафти.

Швейцарія доєдналася до обмеження ціни на нафту з росії — $60 за барель. Однак швейцарські закони здебільшого звільняють закордонні дочірні компанії місцевої компанії від оподаткування, якщо вони є «юридично незалежними».

Цим скористалася Paramount Energy & Commodities SA зі штаб-квартирою в Женеві, заснованою трейдером Нільсом Троостом. Торік компанія передала свою діяльність з торгівлі російською нафтою компанії з майже ідентичною назвою в Обʼєднаних Арабських Еміратах.

Ця компанія називається Paramount Energy & Commodities DMCC, базується в Дубаї тапродовжує експортувати сиру нафту з росії під назвою ESPO-blend. Як повідомляла газета Financial Times у березні, ціна регулярно перевищувала ліміт у $60 за барель.

Після цього звіту газети Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (департамент, відповідальний за застосування санкцій) поцікавився у Paramount SA про її відносини з Paramount DMCC в ОАЕ та торгівлю російською нафтою, зокрема цінами на неї.

Санкції повинні були дозволити російській нафті продовжувати надходити на ринки за межами Європи та США, але обмежувати доходи Кремля. Через це нафтотрейдери масово почали переміщувати бізнес з європейських країн до таких юрисдикцій, як Дубай, де не дотримуються західних санкцій.

Paramount SA повідомила FT, що дала всі відповіді на запитання Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань, і заявила, що припинила всі транзакції з російською нафтою «задовго до того, як було встановлено будь-яке обмеження ціни». Також додала, що Paramount DMCC є дочірньою компанією Paramount SA, проте вони є «окремими юридичними особами» і «не мають спільних директорів».

Водночас Держсекретаріат зазначив, що окремі юридичні структури та директори не гарантія, що швейцарські суди розглядатимуть дочірню компанію як незалежну і таку, на яку не діють закони країни.