Повільно, але системно росія скочується в економічну прірву. Зазвичай потім ― революція. Провідні світові медіа про війну 30 червня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

«Щоб фінансувати витрати на війну, путін уже спалює меблі у вітальні спільного російського дому», ― пишуть у Time економісти з Єльського університету Джефрі Сонненвельд і Стівен Таян. Попри формально непогані показники, економіка росії тріщить по швах, запевняють вони: доходи падають, оскільки ціни на пальне, залізо, деревину, зерно й майже все, що експортує росія, зараз нижчі, ніж були на початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну. Також у Кремля вже немає золотовалютних резервів, і все, що залишається ― це запроваджувати додаткові податки для держкомпаній, обкладати поборами олігархів, знижувати соціальні стандарти для простих громадян, дозволяти рекордний бюджетний дефіцит і активно друкувати гроші. Усе це в росії системно відбувається, а різкого падіння економіки ще не сталося насамперед тому, що вона на 70% державна ― й уряд може висмикувати з неї гроші потроху і рівномірно. Хоча страйки робітників у країні вже почались.

Якби путін краще знав історію, то згадав би, що дві попередні радикальні зміни режиму в росії відбулися на тлі економічних негараздів і затяжних виснажливих воєн. Так було в 1917 році ― на тлі Першої світової війни прийшов комунізм. Він змінився капіталізмом через ганебну війну в Афганістані та низькі ціни на сировину, що обмежили дохід Радянського Союзу від експорту. Такий самий результат ― болісна зміна влади й вектора розвитку ― може очікувати на росію і тепер, пишуть Сонненвельд і Таян. І перші ознаки цього вже є: тиждень тому «вагнерівці» безперешкодно пройшли численні блокпости військових, які мали б захищати режим, не було й опору від цивільних. І навіть губернатори спершу принишкли, а потім за вказівкою висловили лояльність путіну ― проте на цей церемоніальний крок пішли не всі з них. Очевидно, що росіяни не в захваті від чинної влади й не прагнуть ставати грудьми на її захист.

Поточне благоденство росії не більше, ніж потьомкінські села, запевняють автори статті. «Ми понад рік попереджали, що російська економіка стискається», ― пишуть вони. Диктатура путіна позбавила росію можливості ефективно розвиватись і підвищувати продуктивність праці ― саме це й було передумовою для колапсу багатьох диктатур світу.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]