В Іспанії створили штучну матку для недоношених дітей

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Дослідники з Барселони створили штучну матку, щоб врятувати недоношених дітей. Її вже випробували на ягнятах — їхні плоди залишалися живими протягом 12 днів.

Про це пише Reuters.

Штучна плацента складається з біосумісного матеріалу. Вона напівпрозора і підключена до системи циркуляції навколоплідних вод. Плід всередині захищений від зовнішніх подразників, але доступний для УЗД. Ось як це виглядає:

«Ми намагаємося розробити систему, яка дозволяє нам утримувати плід поза матір’ю, але все ще в умовах внутрішньоутробного розвитку: щоб він продовжував дихати через пуповину... щоб ми могли годувати його через пуповину, щоб він жив в оточенні рідини при постійній температурі», — сказав керівник проекту Едуард Гратакос.

Після доклінічних досліджень на ягнятах науковці планують тестувати технологію на свинях. У разі успіху, за кілька років проєкт випробують на людях.

  • Над подібним винаходом раніше працювали вчені з Дитячої лікарні Філадельфії. Вони зуміли зберегти плоди тварин живими протягом 28 днів.
  • Діти, народжені після шостого або менше місяця вагітності, вважаються надзвичайно недоношеними і мають високий ризик смерті або інвалідності. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2019 році у світі померли близько 900 тисяч таких немовлят.