Дослідження: матері-дельфіни також використовують белькотіння, коли звертаються до дитинчат

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Матері-дельфіни також використовують щось на кшталт пронизливого дитячого белькотіння.

Про це ідеться у дослідженні, яке опублікували у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дослідження показало, що самки дельфінів-афалін змінюють свій тон, коли звертаються до своїх дитинчат. Дослідники зафіксували характерний свист 19 дельфінів-матерів у Флориді, коли їх супроводжують їхні молоді дельфіни, а також коли вони плавають наодинці або з іншими дорослими особинами.

Фірмовий свист дельфіна — це унікальний і важливий сигнал. «Вони використовують цей свист, щоб стежити одне за одним, і періодично кажуть: «Я тут, я тут», — розповідає співавтор дослідження Лаела Саїг, морський біолог Океанографічного інституту у Массачусетсі.

Коли сигнал спрямовується дитинчаті, тон свистка матері вищий, а діапазон висоти звуку більший ніж зазвичай — це було характерним для кожної з 19 матерів-дельфінів.

Отримання цих даних було складною справою. За більш ніж три десятиліття вчені кілька разів поміщали спеціальні мікрофони на тих самих диких матерів-дельфінів у затоці Сарасота у Флориді, щоб записувати їхні характерні звуки. Сюди входять роки, коли в них були дитинчата і коли їх не було, — дитинчата дельфінів залишаються зі своїми матерями в середньому три роки, а іноді й довше.

«Це безпрецедентні, абсолютно фантастичні дані», — сказав Маурісіо Кантор, морський біолог з Орегонського державного університету, який не брав участі в дослідженні.

Чому люди, дельфіни чи інші істоти використовують дитячий белькіт, невідомо, але вчені вважають, що це може допомогти потомству навчитися вимовляти нові звуки. Дослідження, проведені ще у 1980-х роках, показують, що людські немовлята можуть приділяти більше уваги промовам з більшим діапазоном висоти тону. Самки макак-резусів можуть змінювати свої крики, щоб привернути увагу потомства. А діамантики зеброві підвищують тон голосу і сповільнюють спів, звертаючись до пташенят, можливо, полегшуючи їм вивчення пташиного співу.

Ще одна можлива причина використання певних таких звуків — привернути увагу дітей.

«Для дитинчат дійсно важливо знати: «О, мама зараз зі мною розмовляє», а не просто оголошувати про свою присутність комусь іще», — додала Джанет Манн, морський біолог з Джорджтаунського університету, яка не брала участі в дослідженні.