NASA вдалося перетворити 98% усієї сечі та поту астронавтів на МКС на питну воду

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Астронавти на борту Міжнародної космічної станції досягли 98% рівня відновлення води за рахунок власної сечі та поту. Це справжнє досягнення, оскільки регенерація води дозволить проводити більш тривалі місії.

Про це пише Space.

Кожному члену екіпажу на МКС на добу потрібно близько 4,5 літра води для пиття, приготування їжі та гігієнічних потреб. Дослідники вважають, що в ідеалі відтворення води і мало б становити 98%.

Системі контролю навколишнього середовища та життєзабезпечення (ECLSS) вдалося відновити воду із сечі шляхом вакуумної дистиляції.

ECLSS складається з комбінації обладнання: системи відновлення води, яка збирає стічні води, і передових осушувачів, які вловлюють у повітрі МКС вологу з дихання й поту екіпажу. Система збирає всю воду і переробляє її на питну.

Уся зібрана вода проходить через серію спеціалізованих фільтрів і каталітичний реактор, який розщеплює будь-які сліди забруднень. Потім датчики перевіряють чистоту води. Якщо вона не відповідає стандартам, то її повертають на повторну обробку. До води також додають йод, щоб запобігти росту мікробів.

Команда дослідників зазначає, що вода, вироблена на борту МКС, перевершує якість води, яку перероблюють громадські системи водопостачання на Землі.