У Києві СБУ викрила компанію, яка продавала підсанкційному «Росатому» обладнання для будівництва АЕС

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Служба безпеки України викрила масштабну схему обходу санкцій проти росії, організовану Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Це підприємство розробляє, виготовляє і постачає трубопровідну арматуру для атомних електростанцій. До лютого 2022 року компанія експортувала свою продукцію до росії через власного дилера у Москві.

Основним замовником була російська державна корпорація «Росатом», яка використовує трубопровідну арматуру з України для будівництва енергоблоків на пʼяти АЕС у різних країнах світу.

Київське конструкторське бюро продовжило працювати з росією навіть після початку повномасштабної війни, заборони вивезення товарів на митну територію рф і введення санкцій проти «Росатому». Підконтрольні зарубіжні фірми були фіктивними замовниками української продукції. В СБУ проілюстрували цю схему:

СБУ

При виїзді з України товар переоформлювали на підконтрольні «Росатому» компанії і він відправлявся до нових місць призначення. Представники «Росатому» сертифікували онлайн трубопровідну арматуру, виготовлену в Києві.

Від початку повномасштабного вторгнення росії ділки здійснили 16 експортних операцій для рф на суму майже 42 мільйонів гривень.

СБУ повідомила гендиректору Київського бюро і двом його підлеглим про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Суд вирішив тримати їх під вартою без права внесення застави. Обом загрожує до 12 років позбавлення волі.