WP: США планують переглянути склад Радбезу ООН

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Адміністрація президента США Джо Байдена планує переглянути склад Ради Безпеки ООН.

Про це пише The Washington Post.

Зараз представниця президента Байдена в ООН Лінда Томас-Грінфілд консультується з дипломатами 193 держав-членів організації щодо потенційного розширення Ради перед щорічною зустріччю світових лідерів у Нью-Йорку восени.

Очікують, що США запропонують додати до Радбезу ООН шість постійних місць без надання цим країнам права вето. Офіційної пропозиції поки немає.

У вересні 2022 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН Байден заявляв про свою підтримку нових постійних місць у Радбезі, зокрема для країн Африки та Латинської Америки.

«Настав час, щоб ця інституція стала більш інклюзивною», — сказав Байден. Він також закликав інших постійних членів Ради Безпеки обмежити використання свого права вето «рідкісними, надзвичайними ситуаціями».

Американський високопосадовець сказав WP, що США намагаються «сформувати певний консенсус щодо розумної, надійної пропозиції, яка дійсно може бути успішною і досягти реформ».

Вашингтон також сигналізував про підтримку кандидатур Німеччини, Японії та Індії як постійних членів, кажуть співрозмовники WP. Тим часом Франція і Британія виступили за постійні місця для Німеччини, Японії та Індії, а також Бразилії та принаймні однієї африканської країни.

  • Від моменту створення Організації Об’єднаних Націй після Другої світової війни Сполучені Штати, Франція, Велика Британія, Китай і Радянський Союз — а згодом росія, мають право вето з питань війни та миру, як пʼять постійних членів Ради Безпеки. Ротаційний склад ради не має таких повноважень.
  • Резолюції Ради Безпеки ООН є обовʼязковими, на відміну від резолюцій, ухвалених Генеральною Асамблеєю ООН. Окрім пʼяти постійних членів, Рада має 10 непостійних членів, які обираються на два роки.