Axios: Після шести років перерви США повертаються в ЮНЕСКО

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

На минулому тижні США повідомили Організацію Обʼєднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) про наміри повернутись до організації через шість років після рішення тодішнього американського президента Дональда Трампа про вихід з її складу.

Про це в інтервʼю Axios повідомив неназваний представник Державного департаменту.

Повернення до організації було однією з політичних цілей адміністрації президента Джо Байдена. США хочуть повернутись до організації й віддати борги, щоб мати можливість претендувати на місце у виконавчій раді ЮНЕСКО на майбутніх виборах у листопаді.

Зазначається, що 8 червня заступник держсекретаря США з питань управління та ресурсів Річард Верма направив генеральній директорці ЮНЕСКО Одрі Азулі план повернення країни до організації.

Джерело також повідомило, що група західних країн в ЮНЕСКО вже погодилася надати місце для США, якщо вони вирішать повернутися в організацію.

  • У 2011 році адміністрація 44-го президента США Барака Обами припинила фінансування ЮНЕСКО після того, як повноправним членом організації стала Палестина — це протирічило американському законодавству.
  • США оголосили про намір покинути організацію в жовтні 2017 року у звʼязку з розбіжностями довкола палестино-ізраїльського конфлікту.