На Гаваях почав вивергатися вулкан Кілауеа

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

На Гаваях після тримісячної перерви почав вивергатися Кілауеа — один із найактивніших вулканів у світі.

Про це пише Associated Press.

Рано-вранці 8 червня Гавайська вулканічна обсерваторія Геологічної служби США зафіксувала на зображеннях вебкамери світіння на вершині Кілауеа, що свідчить про виверження. На фото можна побачити тріщини в основі кратера, які створюють потоки лави на поверхні.

USGS / Unsplash

Вулкан розташований в закритій зоні національного парку Гавайських вулканів.

«Немає причин очікувати, що це переросте у виверження, яке загрожуватиме будь-яким громадам на острові потоками лави чи чимось подібним», — зазначили в обсерваторії.

Наразі працівники парку готуються до прибуття натовпу відвідувачів, які захочуть побачити виверження з кількох оглядових майданчиків. Для тих, хто не зможе побачити виверження вулкану вживу, запустили онлайн-трансляцію з вершини Кілауеа.

  • Кілауеа — другий за розміром вулкан на Гаваях — вивергався з вересня 2021 року до грудня минулого року. Після короткої паузи Кілауеа знову почав вивергатися в січні 2023 року. Це тривало 61 день і закінчилося в березні.
  • У 2018 році виверження Кілауеа зруйнувало понад 700 будинків. До цього Кілауеа вивергався з 1983 року, і потоки лави час від часу покривали ферми та будинки, іноді лава досягала океану.