На Коста-Ріці самка крокодила відклала яйця без статевого контакту із самцем. Це перший зафіксований випадок

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Учені вперше зафіксували те, що самка крокодила змогла відкласти яйця без статевого контакту із самцем. Унікальний випадок засвідчує, що така форма розмноження можлива в більшої кількості видів, ніж вважалося раніше, зокрема у динозаврів.

Про це пише науковий журнал Scimex.

Самка американського крокодила жила в парку рептилій у Коста-Ріці з 2002 року без контактів із самцями. Але в січні 2018 року доглядачі виявили в її вольєрі кладку з 14 яєць, сім з яких виявилися заплідненими. Команда штучно інкубувала їх протягом трьох місяців, але жодне дитинча не вилупилося. Під час огляду в одному яйці знайшли повністю сформований, але нежиттєздатний плід.

Учені взяли зразки ДНК матері та плоду,порівняли їх і зʼясували, що плід був генетично ідентичний матері. ДНК самця взагалі не було.

Таке самовідтворення називається факультативний партеногенез (FP). Він поширений у деяких комах, зокрема у тарганів і бджіл.

Водночас самовідтворення крокодила стало першим відомим випадком серед групи рептилій, яка включає крокодилів, алігаторів і гаріалів.

Крокодили та птахи є останніми вцілілими представниками групи тварин, відомих як архозаври, останній спільний предок яких існував приблизно 240 мільйонів років тому. Отже, є підозри вважати, що факультативний партеногенез є давнім процесом і може стосуватися багатьох інших видів — динозаврів, птерозаврів та інших.