Верховна Рада ухвалила закон про відмову від ртуті

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Верховна Рада прийняла законопроєкт № 0199 «Про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть» за основу та в цілому.

Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Законопроєкт подав до парламенту президент Володимир Зеленський. Головна мета цієї ініціативи — зниження ризиків для екології країни і здоровʼя громадян. За словами міністра захисту довкілля Руслана Стрільця, долучення до конвенції дозволить уникнути таких інцидентів, як із заводом «Радикал», коли сотні тонн ртуті опинилися просто неба в українській столиці.

Крім того, Україна зможе за допомогою міжнародних партнерів вирішити це питання. Зокрема, розвʼязати проблеми із залишками ртуті на недіючих пострадянських підприємствах, які використовували застарілі технології.

Також Україна матиме доступ до цільових ресурсів Глобального екологічного фонду і зможе отримати технічну та експертну допомогу.

Ртуть більше не будуть видобувати, а також під заборону потраплять усі товари, що містять ртуть або у виробництві яких вона використовується (термометрів та приладів для вимірювання тиску, певних видів батарейок та люмінесцентних ламп, барометрів, вимикачів, реле, і навіть деяких видів косметики).

  • Мінаматську конвенцію з жовтня 2013 року підписала 141 країна. Її назвали на честь міста Мінамата в Японії, де наприкінці 1950 років ртуттю з промислових стічних вод отруїлися майже дві тисячі людей.
  • Отруєння викликало хворобу Мінамата — синдром послаблення зору та слуху, а у важких випадках параліч та порушення свідомості, причиною якого є отруєння органічними сполуками ртуті.