WSJ: Захід планує запропонувати Україні «ізраїльську модель безпеки» до вступу в НАТО

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Країни Заходу планують запропонувати Україні «ізраїльську модель безпеки» до вступу в НАТО. Рішення можуть ухвалити вже на саміті Альянсу в липні у Вільнюсі.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на власні джерела.

Президент Польщі Анджей Дуда в інтервʼю виданню підтвердив, що угода про безпеку для України в «ізраїльській моделі» передбачає, що їй надаватимуть пріоритет у поставках зброї та передових технологій. Західні чиновники кажуть, що цей безпековий договір відповідатиме руху України до вступу в НАТО, але не призведе до того, що Альянс стане стороною конфлікту з росією.

«Обговорення цього питання триває прямо зараз», — розповів Дуда.

На Заході вважають, що до вступу України в НАТО має минути ще кілька років, але декілька обовʼязкових безпекових домовленостей дозволять негайно допомогти українським військовим. Дуда розповів, що таку модель він обговорював із президентом США Джо Байденом, коли той був у лютому в Польщі. Зараз ця ідея набирає обертів і все більшої популярності серед інших союзників. Очікується, що угоду можуть підписати після саміту НАТО у Вільнюсі.

Американські чиновники кажуть, що обговорення ізраїльської моделі виникло як спосіб негайного рішення проблем безпеки України, визнаючи, що вона поки не отримає членство в НАТО.

Ізраїль не є членом НАТО і не має гарантій безпеки від США. Але протягом десятиліть Ізраїль підтримує особливі відносини зі Штатами і вважається головним партнером Вашингтона на Близькому Сході. Також Ізраїль є найбільшим отримувачем військової допомоги від США з часів Другої світової війни.

На Заході вважають, що така угода з Україною змінить розрахунки росії щодо цієї війни — вона буде спрямована на те, щоб відмовити путіна від затягування конфлікту і спроб підірвати підтримку України з боку Заходу.

«Сьогодні росія має зрозуміти, що Україна отримала ці гарантії безпеки і що вони не зникнуть ні з часом, ні зі втомою Заходу», — сказав Дуда.

Очікується, що президент Володимир Зеленський теж візьме участь у саміті НАТО в Литві. Там планується створити новий орган під назвою Рада Україна-НАТО, який стане кроком до вступу України до Альянсу. За словами чиновників, Україна матиме право скликати засідання ради та звертатися по допомогу, яку будуть надавати окремі країни-члени НАТО.

Штати будуть виступати головним гарантом цих домовленостей. У Парижі та Берліні теж заявили, що загалом погоджуються із запропонованим планом. НАТО та Україні очікують, що сторонами безпекового договору будуть США, Велика Британія, Франція та Німеччина.

  • У вересні 2022 року в Офісі президента України оприлюднили проєкт міжнародних гарантій безпеки України. Над розробкою документа працювала група експертів на чолі з головою ОП Андрієм Єрмаком і колишнім генсеком НАТО Андерсом Фог Расмуссеном. В ОП наголошують, що ці гарантії не замінюють Україні рух до членства в ЄС і НАТО. Ставши членом Євросоюзу, Україна матиме змогу користуватися пунктом про взаємну оборону ЄС, а ставши членом НАТО — пунктом про колективну оборону Альянсу.