ДБР оголосило про підозру заступнику командира 501 батальйону морпіхів, через якого 277 українських військових потрапили в полон

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в державній зраді заступнику командира 501 батальйону морпіхів. Через нього, за даними слідства, 277 українських оборонців Маріуполя потрапили в полон.

Слідство стверджує, що начальник речової служби тилу 501 ОБМП перейшов на бік російських окупантів і вмовив командира здатися. Військовим дали наказ «передислокуватися», проте насправді їх без відома переправили до так званої «ДНР».

Пізніше він, за даними ДБР, переїхав у тимчасово окупований Бердянськ на Запоріжжі й агітував українських бійців переходити на бік ворога, пропонував їм винагороду за інформацію про розміщення військ і техніки. За це заступнику командира загрожує довічне увʼязнення.

Найімовірніше, йдеться про Костянтина Безсмертного, підрозділ якого рік тому був у Маріуполі й здався в полон. Після цього чоловіка помітили у кавʼярні в Бердянську, а також він спілкувався з російськими пропагандистами, яким пояснив рішення здатися в полон: «Не хочемо жертв, кровопролиття. Набридло дивитися, як люди вмирають».

Медійна ініціатива за права людини провела розслідування і встановила, що саме Безсмертний ініціював здачу в полон, координував цей процес із російськими військовими та наказав не повідомляти морпіхам, що вони їдуть здаватися в полон.

Водночас Держбюро закрило провадження стосовно цих 277 військовослужбовців з 501 ОБМП, яких підозрювали в дезертирстві. Тепер уповноважені органи можуть відновити порушені права полонених морпіхів, а їхні рідні — отримати виплати.