Звіт спецпрокурора США: ФБР не мало достатніх підстав розслідувати звʼязки Трампа з росією

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Спеціальний прокурор Міністерства юстиції США Джон Дарем оприлюднив звіт за підсумками розслідування дій ФБР, які стежили за Дональдом Трампом через його можливі звʼязки з росією. Він дійшов до висновку, що ФБР не мало достатніх підстав для цього.

Про це пише CNN.

За словами прокурора, ФБР не повинно було починати розслідування звʼязків між передвиборчою кампанією Трампа та росією, оскільки використовувало для ухвалення цього рішення «сирі, непроаналізовані та непідтверджені розвідувальні дані».

Дарем наголошує, що з боку принаймні певних співробітників ФБР, які безпосередньо займалися справою Трампа, існувала «схильність до початку розслідування» проти експрезидента США. Водночас спецпрокурор не рекомендував висувати нові звинувачення щодо причетних до розслідування чи вносити будь-які зміни в роботу правоохоронних органів.

Джона Дарема ще у 2019 році призначив тодішній генеральний прокурор США Вільям Барр проаналізувати джерело й підстави для проведення розслідування ймовірних звʼязків штабу Трампа з росією. Під час розслідування він домігся лише одного обвинувального вироку: юрист ФБР Кевін Клайнсміт визнав, що підробив електронного листа про ордер на стеження у справі Трампа, але завдяки зізнанню уник вʼязниці.

  • Міністерство юстиції США таємно обмежило розслідування втручання росії у вибори президента 2016 року та звʼязків з цією державою кампанії Дональда Трампа. Це не дозволило слідству завершити вивчення багаторічних відносин між Трампом і росією.
  • Спеціальний радник Роберт Мюллер завершив розслідування, добився понад 30 обвинувальних актів та вироків проти головних помічників Дональда Трампа. Він також склав доповідь, у якій окреслив широкомасштабну операцію росії з допомоги Трампу на виборах та зусилля із перешкоджання розслідуванню.
  • Але правоохоронна система США так і не завершила дослідження особистих звʼязків Трампа з росією, навіть після того як деякі слідчі ФБР назвали ці звʼязки загрозою для нацбезпеки та почали власне розслідування. Його згорнув колишній заступник генпрокурора Род Розенштейн. На його переконання, у ФБР для цього не було достатніх підстав.