Премʼєр-міністр Словаччини подав у відставку

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Премʼєр-міністр Словаччини Едуард Геґер подав у відставку. Відповідне прохання він надіслав президенту Зузані Чапутовій.

Про це пише Reuters.

«Я вирішив просити президента позбавити мене повноважень і залишити президенту простір для того, щоб спробувати з урядом технократів у стабільності та мирі привести Словаччину до демократичних парламентських виборів», — сказав він.

Президент Зузана Чапутова прийняла відставку Геґера. Вона також заявила, що «уряд експертів» очолить віцепрезидент Національного банку Людовіт Одор. Офіційний склад уряду призначать після 15 травня, підбір кандидатів триває.

Правляча коаліція в Словаччині втратила більшість у вересні минулого року, коли з неї вийшла партія «Свобода і солідарність» (SaS). Протягом останнього тижня через суперечки з премʼєром подали у відставку міністр сільського господарства та міністр закордонних справ.

  • У грудні 2022 року парламент Словаччини проголосував за вотум недовіри уряду. Президент Зузана Чапутова попросила Геґера залишатися на посаді з обмеженими повноваженнями до проведення нових виборів. Дострокові парламентські вибори в Словаччині заплановані на 30 вересня 2023 року.