МАГАТЕ: Росіяни розмістили вибухівку в одному з енергоблоків ЗАЕС

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Фахівці МАГАТЕ зафіксували, що росіяни розмістили вибухівку, зброю та військову техніку у приміщенні турбінного відділення енергоблока № 4 Запорізької АЕС.

Про це повідомила Державна інспекція з ядерного регулювання України.

Інспекція нагадує, що наприкінці липня 2022 року російські військові розмістили в машинному залі енергоблока № 1 ЗАЕС важку військову техніку з боєкомплектом, а також зброю та вибухівку.

На початку серпня 2022 року зʼявилася інформація про розміщення військової техніки також у машинному залі енергоблока № 2 ЗАЕС.

Також до ДІЯРУ надходить інформація про зберігання техніки, зброї та вибухівки в інших виробничих приміщеннях Запорізької АЕС, зокрема в ремонтно-механічних майстернях і на дахах енергоблоків.

«Неадекватні рішення і дії російських військових наражають на небезпеку як персонал атомної станції, так і жителів прилеглих населених пунктів. Укотре наголошуємо, що в разі виникнення аварійної ситуації на ЗАЕС із потенційно можливим виходом радіоактивних речовин у навколишнє середовище, наслідки відчує не лише Україна — вони матимуть транскордонний характер», — заявляють в інспекції.

  • ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року і відтоді працює під їхнім контролем. Із серпня окупанти регулярно обстрілювали ЗАЕС та Енергодар, у звʼязку з чим станцію кілька разів повністю відʼєднували від енергомережі.
  • У вересні на станції побувала делегація МАГАТЕ із 14 осіб, після чого на ЗАЕС залишилися співробітники агентства. Вони періодично змінюються.
  • Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Володимир Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, «світ залишається на межі радіаційної катастрофи».