Іран захопив уже другий нафтовий танкер за тиждень

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Іран захопив другий за тиждень нафтовий танкер у Перській затоці біля узбережжя Оману. Цього разу йдеться про танкер Niovi, якій ішов під панамським прапором.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на ВМС США.

Танкер прямував з Дубаю до порту Фуджейра в ОАЕ. Його захопили під час проходження через вузьку Ормузьку протоку, це скоїли ВМС «Корпусу вартових ісламської революції Ірану» (IRGCN).

Востаннє Niovi повідомляв про своє місцезнаходження о 02:31 за Гринвічем у середу біля узбережжя Оману в Ормузькій протоці, вказавши пунктом призначення Фуджейру, про що свідчать дані системи відстеження кораблів Refinitiv.

За даними аналітичної компанії Vortexa, через вузьку Ормузьку протоку між Іраном і Оманом проходить близько пʼятої частини світової нафти та нафтопродуктів.

Niovi — це дуже великий нафтовий танкер (VeryLargeCrudeCarrier, VLCC), здатний перевозити понад 2 мільйони барелів. Судно експлуатувала грецька судноплавна компанія Smart Tankers, після захоплення танкера вона досі не змогла встановити контакт з екіпажем.

  • 29 квітня США конфіскували іранську нафту через недотримання ними санкцій. У відповідь Іран захопив у Перській затоці танкер з нафтою під прапором Маршаллових Островів. Американські чиновники в коментарі Financial Times заявили, що на їхню думку, захоплення судна Advantage Sweet було помстою після того, як США заарештували вантаж іранської нафти за рішенням суду і перенаправили його до США.