Усі причини Заходу не давати Україні F-16 ― просто відмовки. Провідні світові медіа про війну 27 квітня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

The Economist у невеликій статті від імені редакції пише про те, що Захід має надати Україні винищувачі F-16. Інакше росія може пробити діру в українській протиповітряній обороні та завдати значної шкоди спершу на Донбасі, а тоді по всій лінії фронту. Видання розбирає основні аргументи Заходу проти надання F-16 Україні: що для управління ними треба довго вчитися, що вони потребують складного обслуговування, що в Україні для них замало злітних смуг, що це спровокує росію на подальшу ескалацію. Більшість із цього, пише видання, є суто відмовками. В Україні зараз більше пілотів, ніж літаків (видання наводить дані, що з майже 125 бойових літаків, які Україна мала на початку повномасштабного вторгнення росії, втрачені щонайменше 40%). Отже, частина з них уже може почати навчатись управляти цими літаками ― і під кінець року вже повноцінно освоїть нову техніку. Щодо обслуговування літаків, то це можна робити на території Румунії та Польщі, які давно використовують F-16. Злітні смуги, насправді, найбільша проблема серед названих ― однак не можна сказати, що в Україні немає аеродромів, придатних для цих літаків. І, зрештою, є автошляхи. А щодо закидів, що надання літаків може роздратувати росію, то «навряд чи F-16 стануть причиною Третьої світової війни», відзначає видання. Так, росіяни можуть, наприклад, збільшити кількість кібератак, але із цим можна впоратися. Натомість Москва отримає чіткий сигнал, що Захід готовий і надалі підтримувати Україну всіма можливими засобами ― і це було б потужним політичним сигналом.

Союзники України запевняють, що передовсім потрібно надати Україні засоби ППО, а літаки ― дорога й неефективна забаганка. Справді, пише The Economist, нові засоби протиповітряної та протиракетної оборони критичні для українських потреб, надавати їх необхідно. Але це не виключає потребу у винищувачах ― особливо з огляду на те, що для освоєння і злагодженої роботи різних систем ППО треба чимало часу. Зрештою, «українське керівництво просить надати літаки вже тривалий час. Майже в усіх випадках у Києві розумілися на реальній ситуації значно краще, ніж усі західні аналітики. Тож варто прислухатись до прохань Зеленського ― хоч найкраще було б зробити це значно раніше», підсумовує видання.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]