В Австрії одна з найстаріших газет світу відмовляється від друкованої версії. Вона виходила 320 років

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Одна з найстаріших газет світу, яка досі виходила друком, — австрійська Wiener Zeitung — переходить в онлайн з липня цього року. Таке рішення ухвалив парламент Австрії, пише газета.

Роль газети як офіційного джерела інформації виконуватиме її інтернет-аналог. Так вимагає європейська директива про публікацію офіційної інформації в інтернеті. Через це відпала потреба у друкованій версії.

Останній друкований щоденний випуск Wiener Zeitung запланували на 30 червня. Після цього газета робитиме близько десяти друкованих тиражів на рік.

Також Wiener Zeitung планує створити медіа-хаб, контент-агентство та навчальний центр для журналістів. На нову бізнес-модель газети уряд виділить €16,5 мільйона.

Утім, заступник головного редактора Wiener Zeitung Матіас Зіглер каже: «Дехто побоюється, що уряд просто хоче зберегти бренд Wiener Zeitung з його 320-річною історією, але ніхто не знає, як виглядатиме майбутнє видання — чи залишиться воно серйозною журналістикою».

  • Газету Wiener Zeitung заснували у 1703 році. Тоді її назвали Wiennerisches Diarium, теперішню назву вона отримала в 1780 році. Спочатку газета була приватною і виходила двічі на тиждень, а в 1857 році її націоналізував імператор Австрії Франц Йосиф I. Завдяки цьому Wiener Zeitung стала офіційною газетою країни.
  • Всесвітня асоціація видавців газет і новин у 2004 році визнала Wiener Zeitung однією з найстаріших газет, які досі друкуються.