Медіа: У Судані атакували вʼязницю, де утримували експрезидента Омара аль Башира. Імовірно, він утік разом із тисячами вʼязнів

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У столиці Судану Хартумі Сили швидкого реагування (RSF) атакували вʼязницю Копер, де утримували колишніх лідерів режиму Омара аль Башира та самого експрезидента.

Про це пише Sudan Post.

Місцезнаходження аль Башира наразі невідомо.

Reuters

За словами очевидців, озброєні представники RSF увірвалися до вʼязниці й звільнили тисячі в’язнів. Серед них було кілька високопосадовців режиму аль Башира, яких утримували за звинуваченнями в корупції та інших злочинах, зокрема, захопленні влади в 1989 році. Чи був серед звільнених вʼязнів аль Башир, наразі невідомо.

Агентство Al Araby повідомило, що аль Башир утік із вʼязниці.

«Повалений президент Судану Омар аль Башир втік із вʼязниці Копер на північ від Хартума в супроводі великої кількості увʼязнених», — йдеться у дописі Al Araby.

  • Омар Хассан Ахмед аль Башир — колишній президент Судану. Він прийшов до влади після військового перевороту 1989 року. Він керував країною 30 років. 4 березня 2009 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Омара аль Башира, хоча Судан і не визнав цього рішення. Експрезидента звинувачували у злочинах проти людства, воєнних злочинах і геноциді у регіоні Дарфур.
  • Дарфур розташований на заході Судану. Регіон заселяли темношкірі африканці та арабізовані суданські племена. У 2003 році проти уряду Судану виступили два угруповання місцевого чорношкірого африканського населення. Уряд Судану залучив до боротьби з повстанцями неформальні проурядові арабські збройні загони «Джанджавід». «Джанлжавід» за підтримки уряду знищували африканське населення. За даними слідства, саме аль Башир відправляв в Дарфур арабські загони, які вбивали людей та нищили їхні поселення. Жертвами конфлікту стали від близько 180 до понад 460 тисяч людей.
  • У 2019 році аль Башира усунули від влади, а у 2021 році скинули перехідний уряд, що прийшов до влади після нього. З 2021 року країною почала керувати військова рада.
  • 15 квітня 2023 року в Судані відбулася ще одна спроба військового перевороту. Сили швидкого реагування (RSF) почали бої проти армії Судану в Хартумі та інших ключових містах. RSF виступає проти чинного уряду і каже, що прагне встановити в країні демократію.