Bloomberg: США та партнери розглядають майже повну заборону експорту товарів до рф

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Посадовці країн G7 розглядають можливість майже повної заборони експорту товарів до росії. Союзники обговорюють цю ідею напередодні травневого саміту лідерів у Японії.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на людей, знайомих із цим питанням.

Якщо лідери G-7 підтримають цей крок, тоді на саміті необхідно буде узгодити винятки в переліку експортних товарів. Це можуть бути ліки, сільськогосподарська продукція та продовольство.

Однак з реалізацією цього рішення можуть виникнути труднощі, адже для набуття цими санкціями чинності в ЄС необхідна згода всіх країн-членів.

Наразі санкції майже вдвічі зменшили вартість експорту країн ЄС і G7 до росії. За даними женевського Моніторингу торгових даних, товари з Європи, США, Канади та Японії, які досі потрапляють до росії, оцінюють у $66 мільярдів.

Члени G-7 стурбовані тим, що це занадто велика вигода для економіки рф.

За даними Trade Data Monitor, Німеччина, Італія та Польща залишаються у трійці найбільших європейських експортерів товарів до росії. Серед товарів G7, які можуть найбільше постраждати від санкцій, — автомобілі, шоколад, пиво, взуття, квіти та косметика, а також немедичні та несільськогосподарські товари.

Також існує загроза, що майже повна заборона експорту до росії ще більше зблизить Москву з Китаєм у пошуку альтернативних покупців для санкційних товарів.