Європарламент схвалив безвіз із Косовом

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Європейський парламент схвалив безвізовий режим із Косовом. Він має запрацювати не пізніше 2024 року.

Громадянам Косова дозволять до 90 днів без візи перебувати у ЄС протягом 180-денного періоду. Такі ж правила працюватимуть для громадян ЄС у Косові.

Безвіз набуде чинності після створення Європейської системи інформації та авторизації подорожей (ETIAS). Після цього весь регіон Західних Балкан матиме аналогічну візову систему для Шенгенської зони.

У середу, 19 квітня, у Страсбурзі президент Європейського парламенту Роберта Мецола та Швеція, яка головує в Раді ЄС, підпишуть відповідний акт.

  • Косово — це район у Сербії, населений албанцями. У 1991 році в окрузі проголосили незалежність. Влада тодішньої Югославії ввела на територію Косова силові загони. Спочатку це була спецоперація, проте у 1998 році в регіоні почалися етнічні чистки — серби знищували албанців. Через це в 1999 році НАТО бомбардувало великі сербські міста, зокрема столицю Белград. Після цього з Косова вивели війська, а регіон перейшов під контроль миротворців ООН.
  • У лютому 2008 року Косово в односторонньому порядку проголосило свою незалежність, а Сербія вважає регіон своєю територією. Де-факто регіон не контролюється Белградом і не підпорядковується Сербії.
  • Країну визнали майже 100 держав світу. Сербія не визнає незалежності Косова, як і Україна. Також незалежність Косова не визнають пʼять країн-членів ЄС (Кіпр, Греція, Румунія, Словаччина та Іспанія).