Злив документів Пентагону: Єгипет передумав відправляти росії ракети, але погодився виробляти боєприпаси для України

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Єгипет, який нібито раніше планував експортувати росії реактивні снаряди для РСЗВ, «після дипломатичного наступу Вашингтону» схвалив виробництво боєприпасів для Сил оборони України.

Про це пише американська газета Washington Post з посиланням на злиті в мережу документи Пентагону.

План постачання росіянам снарядів зупинився в березні 2023 року. Цьому передували переговори з високопоставленими офіційними особами США.

Відтак Єгипет відклав угоду з Москвою і схвалив продаж 152-мм і 155-мм артилерійських снарядів США для передачі Україні.

У документі, автентичність якого не підтверджено, йдеться, що Каїр нібито мав намір використовувати свої потужності з виробництва зброї для України як «важіль» для отримання передової військової техніки США, у тому числі винищувачів F-35 та ЗРК Patriot.

Водночас у записі не вказано, чи передав Єгипет боєприпаси американській стороні і чи реанімував співпрацю з Москвою.

Наприкінці лютого до Каїру приїжджали топчиновники Білого дому та Держдепартаменту з питань Близького Сходу Бретт Макгурк і Барбара Ліф відповідно, а в березні — міністр оборони США Ллойд Остін. У документі зі зливів за 9 березня (наступного дня після візиту глави Пентагону) йдеться, що Каїр схвалив продаж снарядів США.

  • 11 квітня WP писала, що президент Єгипту Абдель Фатах Ас-Сісі в лютому нібито домовився з Москвою про постачання до 40 тисяч 122-мм реактивних снарядів Sakr-45. Офіційний Каїр це заперечує. Представник уряду США на умовах анонімності повідомив, що немає жодних ознак того, що Єгипет виконав план.