У Ватикані під час Хресної ходи обʼєднали двох підлітків — з України та росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Ватикан під час Хресної ходи до Колізею 7 квітня обʼєднав двох підлітків — з України та росії.

Про це повідомляє Vatican News.

На десятій зупинці упорядники поєднали свідчення українського та російського підлітків.

Український підліток розповідає про те, як вночі тікав із родиною з Маріуполя, вирішивши податися до Італії, де жила його бабуся. На кордоні ж довелося попрощатися з батьком. «Коли ми прибули до Італії, я сумував. Я почувався обдертим з усього: повністю голим. Я не знав мови і не мав жодного друга. Бабуся старалася, щоб я почувався щасливцем, але я не робив нічого іншого, а лише повторював, що хочу повернутися додому. Зрештою моя сім’я вирішила повернутися в Україну», — розповідає український підліток.

Російський підліток сказав: «Я російський хлопець, і коли це говорю, то майже відчуваю провину й одночасно не розумію чому, а тому почуваюся подвійно зле. Обдертий зі щастя та мрій на майбутнє». Хлопець згадує про свого старшого брата, який через кілька днів після 18-річчя вирушив «у подорож», а згодом прийшов лист із повідомленням про його смерть.

«Подібне сталося також із татом і дідом, які виїхали, не маємо про них жодної звістки. Один мій шкільний товариш із великим страхом сказав мені на вухо, що йде війна», — додав російський підліток.

Vatican News

Посол України при Святому Престолі Андрій Юраш прокоментував це так: «Але він [російський хлопець] точно забуде згадати, що його родичі приїхали в Україну, щоб убити не лише батька українського хлопчика, а всю родину… А не навпаки».

Українська МЗС заявило, що Хресна хода у Ватикані була знову затьмарена спробою прирівняти жертву та агресора.

«Намагання поставити знак рівності між Україною, яка страждає, та Росією, яка завдає страждань, не сприяє примиренню. Примирення може настати лише після української перемоги, покарання всіх російських злочинців, покаяння за завдані страждання та прохання пробачення перед українцями», — заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

  • У 2022 році під час Хресної ходи хрест на 13-й зупинці тримали сімʼї українки та росіянки, що мало б символізувати «примирення» народів.