У Німеччині опозиція ініціює розслідування проти канцлера Шольца у справі про шахрайство з податками

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У Німеччині правоцентристська опозиція хоче розпочати парламентське розслідування щодо імовірної причетності канцлера Олафа Шольца до масштабного скандалу з ухиленням від сплати податків.

Про це пише Politico.

Ця справа бере свій початок понад пʼять років тому, коли Шольц був мером Гамбурга. Вона повʼязана із справою Cum Ex, у рамках якої Німеччину ошукали на понад €30 мільярдів. Тоді деякі банки, компанії та фізичні особи вимагали від органів влади відшкодування податків за ймовірні витрати, яких насправді не було.

Цієї весни регіональний парламент Гамбурга планує вже втретє викликати Шольца до слідчого комітету, що розслідує цей скандал. А блок «Християнсько-демократичного союзу» та «Християнсько-соціального союзу» також хоче організувати розслідування на національному рівні — у Бундестазі.

«Ми звернемося до парламентського комітету з розслідування податкової справи Шольц — Варбург в німецькому Бундестазі в перший парламентський тиждень після великодніх канікул», — заявив у вівторок заступник голови парламентської групи від ХДС Матіас Міддельберг.

Канцлер Німеччини потрапив під пильну увагу через його звʼязки з одним із гамбурзьких банків, залучених до схеми ухилення від податків. Коли він був мером, то тричі зустрічався наодинці з одним із власників банку Warburg & Co, який на той час уже перебував під слідством у податковій службі Гамбурга. Чиновники планували повернути €47 мільйонів, які, на їхню думку, були отримані злочинним шляхом.

Через багато років після того, як стало відомо про зустрічі Шольца з банкіром, критики канцлера почали сумніватися, чи не міг він сприяти рішенню на користь банку.

Шольц постійно заперечував своє втручання, однак не повідомив, про що йшлося на приватних зустрічах. Натомість за останні два з половиною роки він кілька разів заявляв, що не може пригадати змісту розмов.

Шольц також підкреслював, що зрештою банк повернув €47 мільйонів після того, як суд зобовʼязав це зробити. У березні прокуратура Гамбурга заявила, що не бачить підстав для підозри проти канцлера в цій справі.