У Малайзії скасовують смертну кару та довічне увʼязнення

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Парламент Малайзії проголосував за скасування обовʼязкової страти та довічного увʼязнення.

Про це повідомляє Reuters.

У країні з 2018 року діє мораторій на страти, але це рішення скасовує страту як обовʼязковий вирок за 11 тяжких злочинів, включаючи вбивство та тероризм. Судді зберегли за собою право засуджувати до страти у виняткових випадках.

За найбільш тяжкі злочини суди тепер віддаватимуть перевагу увʼязненню до 30—40 років або тілесним покаранням (побиття палицею).

Заступник міністра юстиції Малайзії заявив, що страта незворотна і не діє як засіб стримування злочинності: «Смертна кара не принесла тих результатів, які мала принести».

Ті, хто зараз перебувають у камері смертників, мають 90 днів для перегляду вироків. Нині у країні налічується 1 341 такий увʼязнений. За офіційними даними, у період з 1992 по 2023 рік у Малайзії повісили близько 1 318 вʼязнів.

  • Відсутність смертної кари є обовʼязковою умовою для перебування держави в Раді Європи. Це стало однією з причин скасування смертної кари в Україні, де мораторій на виконання смертних вироків (людей розстрілювали) вперше почав діяти в 1995 році, незадовго до вступу в цю міжнародну організацію. У 2000 році Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу України, якими остаточно вилучила поняття «смертна кара» з офіційного списку кримінальних покарань України.