Держсекретар США зателефонував Лаврову з вимогою звільнити журналіста WSJ Евана Гершковича. Росія підозрює його у шпигунстві

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Держсекретар США Ентоні Блінкен уперше з липня 2022 року поговорив з російським главою МЗС Сергієм Лавровим, закликавши його негайно звільнити журналіста The Wall Street Journal (WSJ) Евана Гершковича.

Також Блінкен закликав звільнити ще одного громадянина США — Пола Вілана, колишнього морського піхотинця, засудженого в росії за шпигунство.

Своєю чергою, російське МЗС повідомляє, що Лавров під час розмови, яка відбулася «за ініціативи американської сторони», вказав на необхідність «поважати рішення російської влади».

Лавров наполягає, що Гершковича «узяли на місці злочину при спробі отримати секретні відомості», мовляв, під прикриттям журналістського статусу він збирав дані, що становлять державну таємницю.

  • Про затримання кореспондента WSJ у Єкатеринбурзі стало відомо 30 березня. Пізніше того ж дня Гершковича заарештували у справі про «шпигунство». Він став першим зарубіжним репортером, заарештованим за звинуваченням у шпигунстві в росії з моменту закінчення Холодної війни.
  • У WSJ стверджують, що перед затриманням за журналістом стежили російські спецслужби, знімали його на відео та, ймовірно, прослуховували. Після арешту Гершковича Білий дім та Держдепартамент США закликали всіх американців, які перебувають у росії, залишити країну. WSJ також закликало вислати всіх російських репортерів зі США.
  • З вимогою звільнити Евана Гершковича виступили президент США Джо Байден, понад 35 найбільших світових ЗМІ.