У Болгарії пройшли пʼяті за два роки дострокові вибори в парламент. Що показали результати екзит-полів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Блок колишнього премʼєр-міністра Бойка Борисова й обʼєднання проєвропейських партій «Продовжуємо зміни» та «Демократична Болгарія» лідирують на останніх парламентських виборах у Болгарії. Це пʼяті за два роки дострокові вибори в парламент.

Про це свідчать результати екзит-полів.

За даними Trend, до парламенту Болгарії пройдуть пʼять партій: «ПП — ДБ» (26,9%), «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (26,7%), проросійська партія «Відродження» (12,9%), Демократична партія соціалістів, що представляє турецьку меншину (ДПС, 12,4%), і Болгарська соціалістична партія (БСП, 10,5%).

За даними Gallup, барʼєр також долає партія коміка Славі Трифонова «Є такий народ», яка у 2021 році вирвалась на друге місце на позачергових виборах, але відтоді стрімко втратила популярність.

Подібну статистику показує екзит-пол Market Research, але там «Є такий народ» долає прохідний барʼєр у межах статистичної похибки.

  • Політична нестабільність у Болгарії відчутна більше, ніж будь-де у ЄС. Жодні вибори за останні два роки не привели до створення стійкого уряду більшості. Громадяни ж демонструють ознаки глибокої втоми від виборів, адже країна продовжує потерпати від корупції та зростання інфляції.