Парламент Угорщини підтримав вступ Фінляндії до НАТО. За Швецію не голосували

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Угорський парламент віддав 182 голоси за вступ Фінляндії до НАТО, ще шість нардепів були проти, а 11 — утрималися.

Голосування щодо вступу Швеції не було, пише угорське видання 24.hu.

З 30 країн-членів НАТО Угорщина передостанньою проголосувала за розширення НАТО, тепер залишилась тільки Туреччина. Нещодавно президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що його країна ратифікує вступ Фінляндії до НАТО окремо від Швеції. За його словами, фінська сторона виконала усі умови для отримання членства, тому схвалення її вступу виноситимуть на голосування турецького парламенту.

Дискусії щодо членства Швеції досі тривають. Туреччина чекає зобовʼязань видачі ймовірних курдських екстремістів, а тим часом угорці відклали голосування за Швецію на «невизначене майбутнє».

  • Швеція та Фінляндія у травні 2022 року відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. Наразі серед усіх членів Альянсу лише Угорщина та Туреччина не погодили їхні заявки. Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв «незабаром» позитивне рішення парламенту з цього питання. Водночас Туреччина блокує вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм і Гельсінкі не виконали взятих на себе зобовʼязань щодо видачі ймовірних курдських екстремістів.