Зеленський скептично ставиться до «мирного плану» від Китаю. Він хоче говорити з Сі Цзіньпіном, але зворотного сигналу не отримав

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що скептично ставиться до запропонованого Китаєм так званого мирного плану, який включає 12 пунктів і закликає Україну до переговорів із росією.

Про це він заявив в інтервʼю японському виданню Yomiuri Shimbun.

Зеленський сказав, що без повного виводу військ росії з України ніяких переговорів не може бути. Повага до суверенітету і територіальної цілісності повинна стояти на першому місці.

Він розповів, що не отримав від Китаю пропозиції бути посередником і не отримував пропозиції зустрітися з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, хоча українська сторона через дипломатичні канали давала прямі сигнали.

  • 24 лютого 2023 року Міністерство закордонних справ Китаю опублікувало «мирний план» врегулювання війни рф проти України. Пекін закликає до переговорів. План — це 12 принципів, які, на переконання авторів, мають сприяти закінченню війни рф проти України. Слово «війна» в документі не вживається — в англійській версії документа автори вживають слова «конфлікт» і «українська криза». У плані також є пункт про повагу до суверенітету «всіх країн» і припинення «односторонніх санкцій».
  • Спочатку Зеленський назвав ці пропозиції лише думками, а загалом позитивно оцінив той факт, що Китай почав говорити про Україну. Очікувалося що після березневого візиту лідера Китаю в Москву відбудеться розмова між Сі Цзіньпіном і Зеленським, але в Офісі президента кажуть, що наразі з організацією виникли певні складнощі через позицію Китаю.