Bloomberg: Сі Цзіньпін підтримує путіна в боротьбі проти США, але поки що відмовляється від масштабної газової угоди

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Китайський лідер Сі Цзіньпін під час дводенного візиту до росії підтримав її президента володимира путіна у критиці Заходу, США та НАТО. Проте він поки що відмовляється від критично важливої для рф газової угоди.

Про це пише Bloomberg.

Перший візит Сі до росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну був політичною перемогою для обох лідерів. Президент Китаю отримав можливість зміцнити свій імідж як світового гравця та покритикувати США, тоді як путін зміг продемонструвати, що досі користується підтримкою світових лідерів, зокрема Китаю, у той час, коли Захід намагається всіляко його ізолювати.

Утім, відсутність прогресу в деяких важливих угодах, зокрема енергетичних, свідчить про те, що Китай поки неготовий занадто тісно привʼязуватися до рф. Сі Цзіньпін хоче уникнути жорсткіших економічних санкцій з боку Заходу, але водночас зберегти партнерство росії.

«План Сі полягає в тому, щоб знайти баланс: Китай хоче, щоб росія вижила, але не хоче, щоб вважали, що він повністю підтримує росію. Проблема в тому, що коли війна сягне такого моменту, коли росія опиниться в ще більш невигідному становищі та потребуватиме економічної та військової підтримки Китаю, аби вижити, що робитиме Китай? Тоді Китаю доведеться зробити складніший вибір», — сказав доцент Міського університету Гонконгу Дуншу Лю, який спеціалізується на китайській політиці.

Росія обіцяє до 2030 року постачати в Китай щонайменше 98 мільярдів кубометрів газу на рік. Проте для цього їй не вистачає інфраструктури, тому Москва лобіює будівництво газопроводу «Сила Сибіру — 2». І хоча путін запевнив, що на перемовинах були погоджені «майже всі» деталі, Сі цього не підтверджує. Немає цього і в підсумкових документах. Та навіть 98 мільярдів кубометрів — це все одно набагато менше за ті обсяги, які росія постачала в Європу до початку вторгнення.

Китай не поспішає повторювати помилку Європи та намагається диверсифікувати поставки газу, щоб не залежати від росії.

«Якщо росія не зробить надзвичайно приємну пропозицію, Китай може чекати скільки завгодно. Додатковий газ із росії не потрібен, особливо після економічного спаду, викликаного карантином», — зазначив старший аналітик Energy Policy Research Foundation Батт Одгерел.

  • 20—22 березня президент Китаю Сі Цзіньпін відвідав з офіційним візитом Москву. Два дні він проводив перемовини з президентом рф володимиром путіним. За результатами зустрічі сторони опублікували спільні заяви, в яких йшлося про нарощування торгівлі та співпраці в усіх сферах. Щодо України, то Китай знову закликав до миру та перемовин, а також наголосив, що принципи Статуту ООН мають виконуватися.