«Вони практично захопили термінал». Ексочільник «Борисполя» Дихне розповів про монополію бізнесмена Артура Гранца в аеропорту

Автори:
Анна Холоднова, Марія Жартовська
Дата:

Ексочільник «Борисполя» Євген Дихне стверджує, що отримав обвинувачувальний вирок за те, що в 2016 році намагався зруйнувати монополію в аеропорту бізнесмена, власника українського Forbes Артура Гранца.

Дихне розповів в інтервʼю «Бабелю», що в 2014 році Фонд держмайна провів конкурси на десятирічну аренду 15 тис. м у терміналах D і F, але вони були заточені виключно під компанії Гранца — «БФ ГРУП», ТОВ «Київріанта» і ТОВ «БФ енд ГБ Тревел Рітейл». Саме вони отримали контракти.

«Вони практично захопили термінал, але строків обовʼязкового виходу на орендовані площі в договорі з Фондом не було. Ми не могли запустити нові конкурси, пустити туди когось іще, бо в нас ці площі були зайняті. Вони [компанії Гранца] забрали найкращі площі з точки зору доступу до пасажирів. І ми постійно отримували запитання про те, чому кава по 90 гривень. Це ціна у 2015 році. Що ми могли відповісти?» — підсумовує Дихне і додає, що премʼєр-міністром України тоді був Арсеній Яценюк.

  • Гранц володіє магазинами Duty free в Україні в партнерстві з німецьким оператором Heinemann. Також він є власником швейцарської компанії Mimier Trade SA та її української «дочки» Mimier Trade Ukraine LLC. Компанія постачає нафтопродукти, соняшникову та соєву олії. Гранц також є мажоритарним власником видавничої компанії «УЯВи!», що з 2020 року видає журнал Forbes в Україні.
  • ЗМІ повʼязували Гранца з близьким соратником Яценюка, нардепом від «Народного фронту» Андрієм Іванчуком. Мовляв, за його протекції Гранц отримав вигідні площі в «Борисполі». Сам Гранц це спростовував.