«Борг Януковича»: Верховний суд Великої Британії ухвалив рішення на користь України

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Верховний суд Великої Британії прийняв рішення на користь України у справі про кредит за облігаціями на $3 мільярди, взятий у 2013 році під час президентства Віктора Януковича. Цей розгляд у 2015 році ініціювала російська федерація.

В Міністерстві фінансів України повідомили, що суддя Блер визнав сильну позицію захисту України щодо примусу та погроз росії застосувати силу, які рф чинила ще у 2013 році, щоб змусити Україну випустити ці єврооблігації. Тепер Кремль має розкрити всю інформацію щодо дій проти України на відкритому судовому розгляді.

Це рішення дозволяє Україні стверджувати, що облігації, продані у 2013 році за часів правління Януковича, були частиною політичної та військової агресії з боку Москви.

Суддя заявив, що погрози росії застосувати силу у 2013 році слід розглядати в контексті реального застосування сили у 2014-му.

На цьому етапі британський Верховний суд не враховував факти незаконної війни росії проти України, оскільки апеляцію розглядали до повномасштабного вторгнення росії в Україну — у лютому 2022 року, але суддя Блер зазначив, що подальшу поведінку рф неможливо ігнорувати. До фінального рішення суду Україна не зобовʼязана платити за боргом.

Президент Володимир Зеленський назвав це черговою перемогою над агресором. «Справедливість буде за нами!» — додав він.

  • У 2013 році Україна отримала $3 мільярди російського кредиту після поїздки Віктора Януковича до Москви. Після втечі Януковича, анексії Криму і початку війни на Донбасі у 2015 році росія подала проти України позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями.
  • У березні 2017 року суд схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України. Україну зобовʼязали сплатити росії номінальну вартість єврооблігацій на $3 мільярди, суму нездійсненого купонного платежу на $75 мільйонів, штрафні відсотки — $674 тисячі за кожен день прострочення, а також частину витрат у межах розгляду. Україна подала апеляцію.
  • Апеляційний суд підтвердив правомірність відмови Україні в розгляді трьох із чотирьох підстав, заявлених нею з метою уникнути виконання зобовʼязань за цим єврооблігаціями. Одночасно суд констатував, що четвертий аргумент про те, що випуск єврооблігацій був зроблений під тиском росії, не може бути відхилений без проведення всеосяжного судового процесу. Обидві сторони оскаржили це рішення у Верховному суді.