CNN: Росія відправляє Ірану трофейну західну зброю з України. Іранці її перепроєктують

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Росія захоплює західну зброю на полі бою в Україні і відправляє її Ірану. На думку Сполучених Штатів, Тегеран намагається перепроєктувати ці трофеї.

Про це CNN повідомили чотири джерела, що знаються на цих питаннях.

За даними джерел, відомо про кілька випадків, коли російські військові захоплювали західну зброю, зокрема, протитанкові ракетні системи Javelin і зенітно-ракетні комплекси Stinger на полі бою.

У багатьох випадках в Ірані захоплене росією обладнання розбирають та аналізують. Імовірно, Іран намагається створити власну версію такої зброї. За словами співрозмовників CNN, росія вважає, що постачання трофеїв Ірану спонукає Тегеран підтримувати війну рф в Україні.

Однак американські посадовці не вважають, що ця проблема є поширеною або систематичною. Від початку війни Сили оборони України повідомляють Пентагон про втрату обладнання, наданого США. Тим не менш у Штатах визнають, що всі випадки важко відстежити.

Чи вдалося Ірану успішно перепроєктувати якусь американську зброю, захоплену в Україні, невідомо.

  • У 1970-х роках Іран створив протитанкову керовану ракету Toophan на базі американської ракети BGM-71 TOW. Нині вона є ключовою в арсеналі Ірану.
  • У 2011 році іранці також перехопили американський безпілотник Lockheed Martin RQ-170 «Sentinel» і перепроєктували його.