Туреччина відновила перемовини зі Швецією та Фінляндією для їхнього вступу до НАТО

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Туреччина відновила перемовини зі Швецією та Фінляндією з приводу їхнього вступу до НАТО. Там обіцяють схвалити заявку, якщо обидві країни виконають певні умови.

Перемовини пройшли в штаб-квартирі НАТО, пише пресслужба Альянсу.

Це вже треті перемовини в рамках механізму, про який країни домовилися на саміті НАТО влітку 2022 року. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг наголосив, що Швеція та Фінляндія здійснили безпрецедентні кроки, і всі країни мають завершити процес ратифікації та запросити Фінляндію і Швецію стати повноправними членами Альянсу перед наступним самітом НАТО.

На засіданні обговорили те, що вже було зроблено для виконання прописаних у меморандумі домовленостей. Зокрема, між країнами вже немає обмежень на експорт зброї, суттєво покращено співпрацю для протидії тероризму, і Швеція невдовзі схвалить закон, що додатково посилить законодавство в цій сфері.

«Сторони погодилися, що швидка ратифікація заявок Фінляндії та Швеції — в інтересах усіх сторін, і їхній вступ посилить Альянс. Туреччина, Фінляндія та Швеція також погодилися щодо довгострокової значущості Постійного спільного механізму в питанні протидії тероризму та домовилися продовжувати співпрацю в цьому форматі і ще раз зустрітися перед самітом у Вільнюсі», — йдеться в заяві.

  • Швеція та Фінляндія в травні 2022 року відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. На сьогодні серед усіх членів Альянсу лише Угорщина та Туреччина не погодили їхні заявки. Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв «незабаром» позитивне рішення парламенту щодо цього. Водночас Туреччина блокує вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм і Гельсінкі не виконали взятих на себе зобовʼязань щодо видачі ймовірних курдських екстремістів.