США мають стати «світовим арсеналом демократії», як у 1940-х роках. Провідні світові медіа про війну 7 березня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Сполучені Штати мають зараз повторити свою роль «світового арсенала демократії», яким країна була в часи Другої світової війни, пише редакційна рада The Washington Post. Впливове видання має на увазі передовсім постачання Україні зброї: очевидно, що Києву її недостатньо, зокрема снарядів. Так само зрозуміло, що перемога України в цій війні є запорукою безпеки щонайменше в Європі й важливим прецедентом, який завадить Китаю чи Північній Кореї повторювати злочинну тактику росії. «Зрозуміло, що виснаження збройних складів США небезпечне в разі воєнних конфліктів в інших частинах світу. Однак щодо кожної позиції є різні опції, які варто розглядати», ― зауважує редакційна рада WP. Наприклад, у країнах НАТО є сотні установок HIMARS і чималий запас боєприпасів ― при цьому Києву, який довів, що ефективно їх використовує, передали лише близько 20 установок. Також видання пропонує передати Україні частину зброї зі складів Національної гвардії США в різних штатах. У WP усвідомлюють, що це може спричинити невдоволення частини губернаторів, однак тут уже питання до адміністрації президента країни Джо Байдена ― чи зможе він якісно прокомунікувати цю потребу. В 1940 році тодішній очільник Штатів Франклін Рузвельт закликав населення країни працювати на те, щоб забезпечити антинацистські сили в Європі достатньою кількістю матеріальних ресурсів. Це значно вплинуло на успіхи союзників. А зараз вагання Білого дому і все більший скептицизм американського населення щодо допомоги Україні можуть завадити успіху такого потрібного весняного контрнаступу ЗСУ.

У The New Yorker вийшов матеріал про Василя Білоуса ― колись адвоката й викладача Харківської юридичної академії, а тепер аеророзвідника в ЗСУ. Це один із серії матеріалів видання про те, як війна змінила життя цивільних українців. Білоус зустрів початок широкомасштабного вторгнення на ранковій пробіжці, він звик прокидатися рано. Повернувшись у нещодавно придбану квартиру на західній околиці Харкова, сказав дружині про червоне небо за містом: «Схоже, почалась війна». Уже за тиждень він був на фронті та керував дронами. The New Yorker фокусується не на боях, а на дрібних деталях чи змінах у житті Білоуса. Наприклад на тому, що змінив звичну зачіску на козацький чуб і відростив довгі вуса. Що через проблеми зі спиною замовив собі в польовий штаб ортопедичні крісло й матрац. Як розчулився, коли друг передав дрон: разом із безпілотником той передав найкращий із можливих акумулятор і карту пам’яті, а також набір найважливіших комплектуючих, які обирав сам. Згадали й про те, наскільки близько війна зараз до Василевої домівки. Година їзди автівкою від фронту ― і він уже в центрі Харкова, проходить звичними коридорами юракадемії. Ще десять хвилин ― і він удома віддає дружині брудні речі з фронту. Близькість дому дозволяє бійцю мати свіжою навіть білизну. Однак постійно нагадує, як близько зараз ворог.

Щобудня ми старанно шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]