У Лондоні за рекордні $44 мільйони продали картину Василя Кандинського

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Лондоні на аукціоні Sothebyʼs за рекордні понад $44 мільйони продали картину Василя Кандинського, яку вкрали нацисти.

Про це повідомляє The Guardian.

Картина зображує баварське село Мурнау в яскравих фарбах. Вона висіла в їдальні єврейської пари в Берліні. Імовірно, саме ця картина знаменувала рух майстра до абстрактного мистецтва.

Картину продали від імені правнуків власників — подружжя єврейських колекціонерів Йоганни Маргарет і Зіґберта Штерн, яке жило в Німеччині. Картину виявили майже 10 років тому на стінах музею Ван Аббе в Ейндховені (Нідерланди), де вона висіла з 1951 року. Після тривалого судового позову у 2022 році її повернули 13 нащадкам сімʼї Штерн.

Зіґберт Штерн помер природною смертю у 1935 році, а його дружина змушена була тікати з Німеччини, пізніше її вбили в концтаборі Аушвіц. Їхня велика колекція творів мистецтва була розграбована та розкидана по всьому регіону. Місцезнаходження багатьох картин досі невідоме.

Виручені на аукціоні $44 мільйони — це найбільша сума, яку віддавали за роботи Кандинського. Хто саме придбав картину — невідомо. Попередній рекорд встановила «Картина з білою облямівкою» (1913) у 2017 році, її продали за понад $39 мільйонів.

  • Василь Кандинський — художник, який народився в Російській імперії та вважається першим абстракціоністом. У дитинстві разом з батьками переїхав до Одеси, у дорослому віці перебрався в Німеччину. Зараз кілька картин Кандинського представлені в Одеському художньому музеї.