Дослідження: до 2035 року більш як половина населення світу матиме надлишкову вагу або ожиріння

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

До 2035 року 51% населення світу, або понад 4 мільярди людей матимуть надлишкову вагу або страждатимуть від ожиріння. До такого висновку дійшли фахівці Всесвітньої федерації боротьби з ожирінням, пише Reuters.

У щорічному звіті організація зазначає, що рівень ожиріння особливо швидко зростає серед дітей і в країнах з низьким рівнем доходу. У 2035 році рівень дитячого ожиріння може зрости більш ніж удвічі порівняно з рівнем 2020 року. Від нього можуть постраждати до 208 мільйонів хлопчиків і 175 мільйонів дівчат по всьому світу.

За словами президента Всесвітньої федерації боротьби з ожирінням Луїзи Баур, політики повинні діяти уже зараз, щоб запобігти погіршенню ситуації.

Федерація заявила, що до 2035 року світ щорічно витрачатиме понад $4 трильйони на вирішення медичних проблем, повʼязаних з надлишковою вагою. Автори дослідження наголосили, що не звинувачують окремих людей, які хворіють на ожиріння, а закликають зосередитися на соціальних, екологічних і біологічних факторах, які спричиняють надлишкову вагу.

Для оцінки дослідники використовували індекс маси тіла (ІМТ) — це число, яке виходить, якщо розділити вагу людини в кілограмах на її зріст у метрах у квадраті. Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоровʼя, показник ІМТ понад 25 означає надлишкову вагу, а понад 30 — ожиріння.

У 2020 році до цих категорій потрапили 2,6 мільярда людей, або 38% населення світу.

  • Згідно з дослідженням, проведеним Всесвітньою організацією охорони здоровʼя, грудне вигодовування може скоротити шанси дитини на ожиріння до 25%.
  • Уряд Великої Британії з жовтня 2022 року запровадив заборону на рекламні акції формату «купи один — отримай другий безкоштовно» для їжі з високим вмістом жиру, цукру або солі.