ЄС і Британія погодили митний кордон у Північній Ірландії

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Євросоюз та Британія домовились про організацію руху товарів між єдиним ринком ЄС і Британією у Північній Ірландії після Brexit. Нова домовленість матиме назву «Віндзорська рамкова угода».

Про це на пресконференції розповіли премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Одна з ключових пропозицій Віндзорської рамкової угоди — запровадження двох паралельних шляхів ввезення товарів з Британських островів у Північну Ірландію: «зеленого» й «червоного». Перший призначатиметься для товарів, які не вивозитимуться з Північної Ірландії, а другий — для тих, щодо яких такий ризик існує.

Для «зеленого» шляху будуть скасовані перевірки й паперова робота. Це означає, що ті, хто торгує їжею — супермаркети, ресторани тощо — більше не потребуватимуть сотень сертифікатів для кожного ваговоза. За словами Сунака, це означає фактичне скасування кордону в Ірландському морі.

Інші зміни, передбачені Віндзорською рамковою угодою, передбачають зміну тексту Північноірландського протоколу в питаннях збору ПДВ, акцизів, а також дозволів на ввезення в Північну Ірландію тварин і ліків.

Крім того, парламент Північної Ірландії отримає право зупиняти дію того законодавства ЄС, яке все ще застосовується в країні для уникнення проблем із перетином кордону з Ірландією. Цей механізм має назву «гальмо Стормонта».

  • Після Brexit рух товарів у Північній Ірландії мав визначати Північноірландський протокол, з урахуванням історичної специфіки регіону. Угода Страсної пʼятниці 1998 року, що поклала край багаторічному конфлікту в Північній Ірландії, передбачала «прозорий» кордон між двома частинами острова. Після Brexit і виходу Британії з єдиного ринку постало питання про те, як проводити митні перевірки товарів, аби виконувати цю умову. Як компроміс, митний кордон вирішили змістити в порти Північної Ірландії, а сам регіон залишити у єдиному ринку ЄС. Але це порушило торгівлю між Північною Ірландією та Британією через тягар нової паперової роботи та митних процедур, а також призвело до глибокої політичної кризи в Північній Ірландії.