The Wall Street Journal: Міністерство енергетики США вважає, що коронавірус виник у лабораторії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністерство енергетики США дійшло висновку, що пандемія коронавірусу, швидше за все, виникла внаслідок витоку з лабораторії.

Про це повідомляє американська газета The Wall Street Journal із посиланням на секретний звіт розвідки, який надали Білому дому та ключовим членам Конгресу.

Раніше Міністерство енергетики не могло визначитись, як зʼявився вірус. У цьому новому звіті наголошується, як різні частини розвідувальної спільноти дійшли розрізнених міркувань про походження пандемії. Міністерство енергетики тепер приєднується до Федерального бюро розслідувань, заявляючи, що вірус, ймовірно, поширився через нещасний випадок у китайській лабораторії. Чотири інші агентства разом із національною розвідувальною групою все ще вважають, що це, ймовірно, було результатом природної передачі, і дві ще не визначилися.

За словами людей, які прочитали секретний звіт, попри різні аналізи агентств, оновлення підтвердило існуючий між ними консенсус щодо того, що коронавірус не був результатом китайської програми створення біологічної зброї.

В оновленому документі наголошується, що співробітники розвідки все ще збирають докупи інформацію про те, як зʼявився коронавірус. ФБР раніше дійшло висновку, що пандемія, ймовірно, була результатом витоку з лабораторії у 2021 році з «помірною впевненістю», і, як і раніше, дотримується цієї точки зору.

The Wall Street Journal пише, що висновок Міністерства енергетики є результатом нових розвідувальних даних та має важливе значення, оскільки відомство має значний науковий досвід та контролює мережу національних лабораторій США, деякі з яких проводять передові біологічні дослідження.

  • Вважається, що коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року. Журналісти назвали першу людину з підтвердженим коронавірусом — це жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». 23 січня 2020 року Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах коронавірусу.