Суд постановив знести незаконний «храм-МАФ» на території Музею історії України в Києві

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Господарський суд Києва зобовʼязав знести «храм-МАФ» на території Музею історії України. Його збудували там незаконно.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у своєму Telegram-каналі.

«Позов музею задоволено. Розміщення цієї споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню», — зазначив він.

За його словами, це порушує вимоги пункту а частини 1 статті 91 Земельного кодексу, яка передбачає, що будь-яка будівля має використовуватися за цільовим призначенням.

Також Ткаченко нагадав, що «храм-МАФ» розташований в буферній зоні памʼяток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво, до того ж він порушує ансамбль історичного археологічного комплексу «Десятинна церква».

Рішення суду набуде чинності через 20 днів, якщо на нього не подадуть апеляцію.

У коментарі «Бабелю» директор музею Федір Андрощук зазначив, що церква, найімовірніше, подасть апеляцію на рішення суду. Однак він впевнений у перемозі.

«Думаю, що церкву знесуть у найближчий час — цього року точно. Інакше це створить ситуацію невизначеності», — пояснив він.

  • Дозвіл на спорудження «храму-МАФу» біля Десятинної церкви надав громаді УПЦ МП у 2004 році очільник музею Сергій Чайковський. У 2012 році громада отримала право власності на будівлю, водночас земля залишилася у володінні музею. У 2021 році музей подав позов з вимогою знести храм на його території.