Ізраїль уперше почав експортувати нафту до Європи

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Ізраїль уперше в історії почав експортувати власну нафту до країн Європи. Її видобували на родовищі Каріш у східному Середземноморʼї.

Про це пише Bloomberg.

Розробкою родовища займається британська компанія Energean.

«Першу партію нафти за кордон було завантажено в понеділок з плавучої установки для зберігання та розвантаження нафти Energean Power, гігантського судна, яке використовується для розробки газового родовища Каріш», — зазначено в повідомленні.

При цьому плавуча установка Energean є частиною проєкту, який був політично суперечливим через розташування на колись спірному морському кордоні між ізраїльськими та ліванськими водами.

  • У жовтні Ізраїль і Ліван досягли «історичної угоди» про морські кордони. Вона дозволить обом країнам без конфліктів і загроз нападу добувати газ та нафту на родовищах Середземного моря.
  • Морські кордони між Ізраїлем і Ліваном тривалий час не були демарковані, зокрема через те, що Ліван не визнає державу Ізраїль. Проблема полягала в тому, що на місці, де мали би проходити кордони між країнами в Середземному морі, розташовані газові родовища Каріш і Кана. І Ліван, й Ізраїль висловлювали свої претензії на них та навіть погрожували ударами в разі початку видобутку газу. Видобуток газу обома країнами дозволить їм отримувати значні прибутки з його продажу, зокрема в Європу, яка активно шукає можливості відмовитися від російського газу. Також поява на ринку нових гравців вплине і на світові ціни на енергоресурси — вони почнуть знижуватися.