Зеленський доручив голові Верховної Ради розглянути можливість позбавити мандатів нардепів від забороненої ОПзЖ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію про позбавлення мандатів усіх нардепів від забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя». Він доручив голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку опрацювати це питання.

Про це йдеться в його відповіді на петицію.

Сама петиція, в якій автор просить Зеленського звернутися до парламенту з проханням розглянути законопроєкти про позбавлення мандатів нардепів від ОПзЖ, набрала понад 37 тисяч підписів.

У своїй відповіді Зеленський повідомив, що звернувся до голови Верховної Ради з проханням опрацювати ці пропозиції та поінформувати про результати розгляду автора звернення. Він також нагадав, що Рада вже позбавила мандатів кількох нардепів від ОПзЖ, зокрема і Віктора Медведчука.

  • 21 квітня 2022 року стало відомо, що нардепи забороненої ОПзЖ створили нову групу — «Платформа за життя та мир» на чолі з Юрієм Бойком. До складу групи ввійшли 25 депутатів, зокрема Наталія Королевська, Юрій Солод, Нестор Шуфрич, Сергій Льовочкін, Григорій Суркіс.
  • 4 січня громадський рух «ЧЕСНО» повідомив, що майже 70 народних депутатів відмовилися ставити підписи під зверненням до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука про позбавлення повноважень депутатів, які були обрані від заборонених проросійських партій на кшталт «Опозиційна платформа — За життя». Фракція «Батьківщина» майже в повному складі відмовилась ставити підписи під ініціативою, яка передбачає винесення цього питання на порядок денний найближчої сесії парламенту. Проти також голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та його заступники, заступник спікера парламенту Олександр Корнієнко та низка депутатів від СН.
  • 10 січня 2023 року стало відомо, що президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення громадянства нардепів від ОПзЖ Віктора Медведчука, Тараса Козака та Рената Кузьміна. 13 січня Рада позбавила їх мандатів.