Американська General Atomics запропонувала Україні за долар передові безпілотники MQ-9 Reaper, але з «деякими витратами»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Виконавчий директор американської компанії General Atomics Лінден Блю запропонував українській владі купити два розвідувально-ударні безпілотники MQ-9 Reaper за символічний долар, але із суттєвими «деякими витратами».

Про це пише газета The Wall Street Journal, яка має у своєму розпорядженні копію відповідного листа військовому аташе України у Вашингтоні.

Блю запропонував передові дрони для захисту від майбутнього нового наступу росіян. Угода вимагатиме від Києва витратити майже $10 мільйонів на доставку Reaper в Україну та приблизно $8 мільйонів на рік на технічне обслуговування.

Представник General Atomics заявив у коментарі, що компанія обговорює потреби українських Збройних сил зі своїм урядом протягом багатьох місяців і готова надавати будь-яку можливу підтримку, проте не може коментувати конкретні угоди.

Представники української та американської влади на запити журналістів не відповіли.

  • MQ-9 Reaper — це ударно-розвідувальний безпілотник, здатний літати на 1 900 км на швидкості понад 300 км/год. Він може підніматися на 15 км і бути в повітрі до 28 годин. На озброєнні цей дрон має високоточні ракети.
  • Politico ще торік писало, що Військово-повітряні сили США хочуть передати Україні Reaper, проте в Пентагоні побоюються, що в разі втрати передові технології потраплять до рук ворогів.