У Чехії на президентських виборах лідирує колишній глава Генштабу Петр Павел

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

На виборах президента Чехії, згідно з результатами підрахунку 90% виборчих бюлетенів, лідирує 61-річний колишній глава Генштабу чеської армії та ексголова Військового комітету НАТО, генерал у відставці Петр Павел. Явка виборців у другому турі виборів становила майже 70%.

На посаду глави держави претендують генерал у відставці Петр Павел (57% голосів) і колишній премʼєр-міністр Чехії Андрей Бабіш (42,9%).

Переможець змінить у празькому Граді Мілоша Земана. Його тривалий час вважали одним із найбільш проросійськи налаштованих глав країн ЄС, але після 24 лютого Земан посилив свою позицію щодо Москви.

Цьогоріч явка виборців була найвищою за всю історію президентських виборів. В історії незалежної Чехії це третій найвищий показник явки — після виборів до Палати представників у 1996 і 1998 роках, коли проголосувати прийшли 76,4 і 74% виборців відповідно.

  • Петр Павел — кадровий військовий, перший в історії Чехії та країн колишнього радянського блоку голова Військового комітету НАТО (у 2015—2018 роках). Займає жорстку позицію щодо російського повномасштабного вторгнення в Україну, виступає за західну орієнтацію Чехії, при цьому апелює і до патріотичних почуттів. Його підтримують переважно прихильники правих, консервативних і ліберальних поглядів.
  • Андрей Бабіш — колишній премʼєр-міністр, нині лідер найбільшої опозиційної партії, мільярдер. Незадовго до виборів суд виправдав його у справі про шахрайство з дотаціями Євросоюзу. Ядро виборців Бабіша — пенсіонери та люди з невисокими доходами.