У Казахстані скасували закон про недоторканність першого президента Назарбаєва

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Конституційний суд Казахстану скасував закон, який гарантував колишньому президенту Нурсултану Назарбаєву імунітет від переслідування та недоторканність його майна. Ідеться про закон «Про першого президента — Ельбасу». Постанова набула чинності з дня її ухвали та більше не підлягає оскарженню.

Суд постановив, що після червневих змін до Конституції правових підстав для збереження цього закону не залишилося.

Цей закон гарантував першому президенту Казахстану імунітет від переслідування, недоторканність його майна та активів членів його сімʼї, а також передбачав низку привілеїв та фінансування з бюджету його канцелярії. На утримання цієї канцелярії з березня 2019 року виділили близько девʼяти мільярдів тенге ($11,3 млн).

  • Пʼятого червня 2022 року в Казахстані провели перший референдум для ухвалення змін до Конституції. Окрім переходу від суперпрезидентської форми правління до президентської із сильним парламентом, до Конституції внесли нову норму — родичам президента відтепер заборонено обіймати високі державні посади. А президентство обмежили терміном на сім років.
  • Восени 2022 року у Казахстані виключили День першого президента зі списку державних свят та перейменували столицю на Астану. Сам Нурсултан Назарбаєв після 30 років правління відійшов від президентства у березні 2019 року.