Bloomberg: Поставки нафти з росії впали до найнижчого рівня за весь 2022 рік

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Поставки нафти з росії у грудні впали до найнижчого рівня за весь 2022 рік. Цьому сприяли санкції Євросоюзу на імпорт російської нафти, а також введення цінової межі.

Про це пише Bloomberg.

Загальні морські перевезення по країні впали на 117 тисяч барелів на день — до 2,615 мільйона барелів у середньому за чотири тижні.

Водночас вантажі російської нафти до Китаю, Індії й Туреччини, які після європейських обмежень найбільше купують нафти у рф, скоротилися втретє поспіль.

На зменшення перевезень із чорноморських і тихоокеанських портів минулого місяця також вплинули шторми. Зокрема, у грудні завантаження в російському порту Козьміно були зупинені на 11 днів через негоду.

  • Угода про обмеження ціни на російську нафту, що перевозиться морем до країн Євросоюзу, Австралії та країн «Великої сімки», почала діяти 5 грудня. Ці країни з деякими винятками домовилися купувати та перевозити нафту з росії лише в тому випадку, якщо її ціна не перевищує $60 за барель. На Заході пояснюють запровадження цього заходу тим, що він скоротить надходження до російського бюджету та ускладнить для рф можливість фінансувати війну.